RESPIRAȚI UN AER MAI BUN LA INTERIOR 

Oamenii din zilele noastre își petrec 90% din viața lor în spații închise. O bună calitate a aerului interior este esențială pentru un mediu de viață și de lucru sănătos. Calitatea aerului interior este caracterizată de mai mulți factori: aerul interior este desemnat „bun” mai ales dacă este bogat în oxigen, fără mirosuri și scăzut în poluanți.
Rezultatele măsurătorilor efectuate în mod regulat în parcul de cercetare Viva arată măsura în care materialele de construcție pot afecta climatul interior și ce se poate face pentru a îmbunătăți calitatea aerului interior.

Care este relația dintre mirosuri și tipurile de materiale de construcții folosite?

Mirosurile nedorite cauzate de materialele de construcție nu sunt doar enervante, dar pot indica și utilizarea substanțelor dăunătoare. Mirosurile sunt cauzate în general de o varietate de substanțe diferite.

Experți în mirosuri special instruiți au efectuat teste de miros la șapte luni și 14 luni de la finalizarea construcției în parcul de cercetare Viva.

Rezultate:

– Există o legătură clară între mirosurile percepute și tipul de construcție ales.
– Toate casele de beton și din cărămidă aveau o intensitate scăzută a mirosului în măsurători și ar putea fi clasificate ca fiind "ne-vizibile". Casele de lemn masiv și casele din cadre de lemn au prezentat o intensitate ridicată a mirosului chiar și după 14 luni, iar mirosul în sine a fost perceput ca neplăcut. Din acest motiv, aceste tipuri de construcții au fost clasificate drept „vizibile”.

Măsurătorile au fost supravegheate și evaluate de Ibo Innenraumanalytik OG, Viena
Perioada proiectului: 2015 - 2017

Care materiale de construcție sunt cele mai putin nocive?

Creearea unui mediu sănătos în case și, prin urmare, subiectul poluării interioare devine din ce în ce mai important. Pentru a afla fiecare tip de material de construcție ce emisii genereaza, au fost efectuate măsurători de COV* și formaldehidă de mai multe ori în parcul de cercetare Viva.

* COV-uri (iritanți chimici și substanțe mirositoare care se evaporă ușor și sunt emise chiar și la temperaturi scăzute)

Rezultate:

– Beton / cărămidă
Clădirile din beton și cărămidă cu o acoperire interioară minerală au fost în mare parte fără COV imediat după finalizarea lor. Ar fi posibil să vă mutați în aceste case solide imediat după finalizarea lor.
– Constructii pe cadre de lemn
Casele cu cadru din lemn au prezentat valori crescute ale COV în primele luni după finalizare. Pentru o casă cu tipul de construcție a cadrului de lemn testat, persoanele sensibile ar trebui să aștepte câteva luni înainte de a se muta, dacă este posibil.
– Casa din lemn masiv
Casa din lemn masiv a emis substanțe specifice lemnului, cum ar fi terpenele în aerul interior pentru o lungă perioadă de timp. Oricine construiește o casă de lemn ar trebui să ia în considerare faptul că, în anumite circumstanțe (în funcție de tipul și natura lemnului), substanțele specifice lemnului pot fi prezente în aerul interior pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Măsurătorile au fost supravegheate și evaluate de Ibo Innenraumanalytik OG, Viena
Perioada proiectului: 2015 - 2017

Cum se îmbunătățește calitatea aerului interior cu ioni de aer?

Ionii de aer sunt particule minuscule, încărcate electric, care apar în mod natural. Studiile științifice au descoperit că ionii de aer au un efect pozitiv asupra calității aerului interior, deoarece, printre altele, reduc nivelul de polen și praf fin în aerul interior. În plus, experimentele cu subiecții umani au arătat că ionii de aer pot avea un efect pozitiv asupra performanței mentale.

Folosind un sistem de finisaj special (Baumit Ionit), concentrația de ioni de aer în zonele interioare poate fi crescută într-un mod calculat.

Măsurătorile de ioni în aer au fost efectuate în parcul de cercetare Viva din septembrie 2016 până în 2017. Acest lucru a arătat că concentrația medie de ioni  a fost de aproximativ două ori mai mare decât în casele finisate cu sistemul Baumit Ionit (glet + vopsea lavabila) decât  în casele construite identic, fără Baumit Ionit.

Măsurătorile au fost efectuate și evaluate de Baumit Beteiligungen GmbH în colaborare cu HTL Rosensteingasse, Viena.
Perioada proiectului: 2015 - 2017


Comparație