Clădirile din cărămidă izolate cu sistemul ETICS ajută la supraviețuirea unei pauze de încălzire de 48 de ore iarna și la atingerea unei temperaturi interioare tolerabile vara, fără a fi nevoie să utilizați aer condiționat.
Ca parte a unui studiu cuprinzător, experții Baumit din parcul de cercetare VIVA au simulat efectele unei defecțiuni de încălzire de 48 de ore la temperaturi ambientale apropiate de îngheț. În acest scop, încălzirea a fost oprită în 12 clădiri din parcul de cercetare. Temperatura inițială a camerei a fost de 21°C, iar temperatura exterioară a fost de aproximativ 0°C.
În timpul unei serii de teste, ale căror condiții semănau cu zilele tipice de iarnă, cea mai scăzută temperatură după o defecțiune a încălzirii a fost înregistrată într-o casă neizolată VIVA, construită din cărămizi de 25 cm. Chiar dacă temperatura inițială a fost de 21°C, după 48 de ore temperatura din cameră a scăzut sub 10°C, iar temperatura de pe suprafețele pereților a fost sub 8°C. Când încălzirea prin pardoseală a fost repornită, a fost nevoie de cel puțin trei zile pentru ca temperatura inițială în casa neizolată să fie restabilită.
Pe de altă parte, în casele izolate din cărămidă, temperatura medie a camerei după 48 de ore era încă suportabilă și se ridica la 17°C, în timp ce temperatura medie pe suprafețele pereților a fost de 16,5°C. O temperatură confortabilă de 21°C a fost atinsă din nou după pornirea încălzirii după doar o zi. Aceasta este o diferență semnificativă care, având exact aceleași condiții cadru, poate fi atribuită doar izolației fațadei.
O nouă serie de teste VIVA: în casele din cărămidă izolate cu sistemul ETICS nu este nevoie să se folosească aer condiționat, iar izolarea fațadei are un impact decisiv asupra obținerii unui climat plăcut în interiorul clădirii fără a consuma energie nu doar iarna, ci toată vara. Potrivit Institutului Central de Meteorologie și Geodinamică (ZAMG), vara anului 2022 a fost a patra cea mai caldă vară din Austria de când au început înregistrările. În prezent, perioade de vară cu temperaturi peste medie se înregistrează an de an. În ciuda creșterii prețurilor la energie, vara fierbinte i-a determinat pe mulți proprietari de case și apartamente să instaleze aer condiționat. Utilizarea aerului condiționat crește consumul de energie și costurile. În acest moment, merită menționată a doua serie de teste care au fost efectuate în parcul de cercetare VIVA. Datele măsurate în timpul perioadei de vară arată că o casă din cărămidă cu un sistem de izolație ETICS adecvat nu a depășit niciodată semnificativ temperatura maximă confortabilă recomandată a camerei de 24°C. Cu alte cuvinte, nu ar fi deloc nevoie de aer condiționat. Cu toate acestea, situația a fost complet diferită într-o casă neizolată - ar fi trebuit să folosești aer condiționat pentru un total de aproximativ trei săptămâni. Acest lucru ar însemna consumul de trei săptămâni de energie și suportarea costurilor asociate. Într-o casă izolată nu s-ar folosi energie și nu ar exista costuri pentru consumul acesteia.
În lunile iunie, iulie și august, valorile medii zilnice ale temperaturii în încăperile unei case neizolate au depășit semnificativ 24°C pe parcursul a 20 de zile. În aceeași perioadă, temperatura în casele din cărămidă cu sistem ETICS nu a depășit niciodată 24°C. Ținând cont de recomandările generale privind temperatura în încăperi, care ar trebui să fie de 20-24°C, în casele neizolate aerul condiționat ar trebui să fie folosit timp de 20 de zile în acest an. Pentru comparație, o astfel de nevoie nu ar apărea deloc într-o casă izolată.
Izolarea termică combinată cu masa de depozitare a clădirii împiedică răcirea sau încălzirea rapidă indiferent de anotimp. Fiecare metru pătrat al fațadei care a fost modernizat în ceea ce privește eficiența termică și energetică economisește până la 100 kWh de energie anual, face inutilă utilizarea aerului condiționat, protejează împotriva daunelor tehnice pe termen scurt și reduce semnificativ emisiile de CO2. Merită să ne amintim că "singurul lucru care este complet neutru pentru climă este să nu folosești electricitate pentru încălzire și răcire" spune Georg Bursik, directorul general al Baumit GmbH, referindu-se la rezultatele testelor.