Find the perfect color for your facade
Get the appDeși mulți oameni încă mai asociază reabilitatea termică în principal cu economia de energie și cu costuri mai mici de încălzire, lista de beneficii pe care o astfel de investiție le aduce este mult mai mare. Unul dintre cele mai importante beneficii este impactul său asupra bunăstării noastre. Izolarea casei vă permite să vă bucurați de un climat interior mai bun și să trăiți în condiții mai confortabile și mai prietenoase pentru sănătatea familiei.
Te-ai întrebat vreodată de ce unele camere sunt mai plăcute și mai confortabile decât altele? Răspunsul poate fi mai simplu decât ai crede. Cheia pentru crearea unui microclimat sănătos în interior este izolarea termică adecvată a pereților exteriori ai clădirii. Sistemele de izolare Baumit ajută la realizarea unui confort termic optim, mențin controlul asupra umidității și previn curenții de aer neplăcuți, având astfel un efect benefic asupra microclimatului interior și, în consecință, asupra sănătății și bunăstării locuitorilor. Acest lucru este important atunci când ne dăm seama că petrecem peste 90% din timp în spații închise, dintre care jumătate în propriile case și apartamente.
Unul dintre cei mai importanți factori care ne influențează bunăstarea în interior este confortul termic, care este influențat de temperatura ambiantă pe care o simțim. Aceasta depinde de temperatura aerului din încăpere și de temperatura suprafeței pereților interiori (radiația termică). Cu pereții exteriori bine izolați ai casei, aceste temperaturi sunt la un nivel similar. Dacă nu există izolație termică, temperatura suprafeței peretelui în timpul iernii este net mai mică decât temperatura aerului și invers vara. Acest lucru reduce confortul termic. Pentru a-l îmbunătăți, devine necesară creșterea puterii și frecvenței de încălzire sau răcire a interiorului – în funcție de anotimp, ceea ce are ca rezultat un consum mai mare de energie, gaz sau cărbune, ceea ce duce la cheltuieli mai mari.
Izolația termică de bună calitate permite un climat interior stabil. În zilele reci și geroase, împiedică scăparea căldurii din clădire, iar pe vreme caldă blochează mase fierbinți din exterior, protejând interiorul de supraîncălzire. Indiferent de sezon, îmbunătățește semnificativ confortul utilizării camerelor și are un efect pozitiv asupra bunăstării persoanelor care locuiesc acolo.
Umiditatea adecvată a aerului este baza pentru bunăstarea atât a oamenilor, cât și a animalelor. Vorbim despre nivelul său optim atunci când este în intervalul 40-60%. Orice abatere de la această normă poate duce la consecințe negative. Aerul prea uscat poate duce la afecțiuni neplăcute, cum ar fi dureri de cap, tuse, probleme de respirație sau senzație de ochi uscați. La rândul său, umiditatea excesivă favorizează dezvoltarea ciupercilor dăunătoare, inclusiv a mucegaiului. Iar acestea, pe lângă faptul că sunt o problemă estetică, deoarece apar de obicei sub formă de eflorescență pe pereți sau tavane, sunt în primul rând dăunătoare sănătății, crescând riscul de a dezvolta astm cu 50% și riscul de alergii cu 30%. Prin urmare, este important să se mențină echilibrul de umiditate în cadrul celor patru pereți. Din păcate, cercetările efectuate de oamenii de știință în parcul de cercetare Baumit Viva nu lasă loc de îndoieli - în clădirile fără izolație termică, umiditatea scade adesea sub 40%.
Izolarea corespunzătoare a pereților exteriori ai clădirii vă permite să eliminați punțile termice, prevenind formarea umidității, ceea ce creează cele mai bune condiții pentru dezvoltarea sporilor fungici, inclusiv a mucegaiului. Inhalarea lor este periculoasă pentru sănătatea noastră, deoarece poate provoca boli respiratorii grave. În clădirile izolate, temperatura de pe suprafața pereților interiori variază între 17 și 19°C. În astfel de condiții, condensarea vaporilor de apă de obicei nu are loc. Lipsa acumulării de umiditate și microorganisme ajută la îmbunătățirea calității aerului din interior și a condițiilor de viață.
Din perspectiva confortului nostru, este important ca diferența dintre temperatura aerului din cameră și temperatura suprafețelor pereților să fie mică și să nu depășească 3°C. În clădirile bine izolate, chiar și iarna, temperatura de pe suprafețele pereților este apropiată de temperatura aerului din cameră. Mai mult, izolarea eficientă previne acumularea aerului rece lângă podea, ceea ce se traduce printr-un confort mai bun de utilizare a interiorului fără a fi nevoie de încălzire suplimentară. Din păcate, dacă nu există sau există izolație termică slabă, situația nu este atât de bună. În zilele reci, temperatura aerului încălzit este semnificativ mai mare decât cea de pe suprafața peretelui. Când se întâmplă acest lucru, căldura începe să crească în sus și aerul rece curge pentru a o înlocui, rezultând curenți de convecție care provoacă un ambient neplăcut. Mai rău, praful și alți poluanți încep să circule în cameră, afectând în special persoanele care suferă de alergii și boli respiratorii.
Efectul benefic al sistemelor de izolare a pereților exteriori asupra climatului interior a fost confirmat de rezultatele cercetărilor efectuate în parcul de cercetare a materialelor de construcție Baumit Viva. Experții independenți care participă la proiect nu au nicio îndoială - izolarea adecvată a pereților exteriori ai clădirii este condiția principală pentru un climat sănătos.
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Privacy Policy