Parcul de cercetare Viva
star_border

Modalitatea de cercetare a produselor sănătoase

Calitatea aerului interior devine din ce în ce mai importantă. Iar materialele de construcții au un impact important asupra calității acestuia. De aceea, Baumit a lansat proiectul „HealthyLiving (O viață sănătoasă)” pentru a afla despre impactul materialelor asupra bunăstării și sănătății locuitorilor spațiului. În Wopfing, Austria, a fost creat cel mai mare parc de cercetare din Europa care să compare materialele de construcții. Timp de peste 2 ani, au avut loc măsurători intensive. Au fost colectate și evaluate peste 5 milioane de date.

„Ne dorim ca oamenii să se simtă sănătoși și proaspeți în casele lor.“
Robert Schmid, Director Baumit.

Aceleași condiții

S-au construit zece case experimentale, și alte două sunt în construcție. Structurile au aceleași dimensiuni și au fost construite din materiale diferite. Colectarea datelor se realizează din 9 structuri, în condiții cu simulare diferită. Măsurătorile sunt complet automatizate, și colectate în a zecea structură, unde s-a instalat o unitate de comandă.

Výskumný park Viva na stavebné materiály

Analiza datelor

Colectarea datelor din structuri individuale a fost anonimizată. Datele generale sunt transmise partenerilor externi (Universitatea Tehnică din Pinkafeld, Institutul Austriac pentru Construcții Sănătoase și Ecologice, și Facultatea de Medicină din Viena) unde sunt, în continuare, evaluate. Impactul acestora asupra sănătății și confortului vieții sunt, de asemenea, evaluate. Peste 30.000 de măsurători diferite sunt colectate pentru o structură, săptămânal.

Výskumný park Viva_meranie dát

Date cercetate

În cadrul analizei calitative a aerului interior, sunt analizați parametrii individuali, din perspectivă medicală: climat intern, ioni aerieni, COV (compuși organici volatili), zgomot, miros. Sunt analizate reacțiile alergice, oboseala, stresul sau calitatea somnului. Se măsoară și economia de energie, acumulările, abaterile de temperatură, modificările sezoniere, proprietățile de absorbție și permeabilitatea vaporilor aferente materialelor de construcții.

Practical results

Letné horúčavy a zateplenie
Căldura din timpul verii

Știți cum să combateți supraîncălzirea pe durata verii? Puteți păstra răcoarea mai bine și pentru o perioadă mai îndelungată în casele izolate termic.

Mai mult
Zateplenie udržiava teplo v zime
Frigul din perioada iernii

Ce se întâmplă dacă încălzirea în timpul zilelor de iarnă este suspendată? Aflați ce tipuri de case reușesc să păstreze căldura pentru o perioadă mai îndelungat

Mai mult
Vlhkosť v interiéri
Umiditate în interior.

Umiditatea aerului din interior ar trebui să se situeze în intervalul 40 - 60 %. Cum afectează diferitele materiale de construcții menținerea acestui nivel de..

Mai mult
Výskumné domy VivaPark
Comparația dintre case

Diferite tipuri de construcții și materiale și impactul acestora asupra sănătății și confortului nostru de zi cu zi. Aflați cum să construiți o casă sănătoasă.

Mai mult

Cum se construiește o casă sănătoasă?

Metoda de construcție și calitatea materialelor utilizate au un impact major asupra sănătății umane și calității vieții. Rezultatele măsurătorilor din parcul de cercetare se pot rezuma în trei puncte principale:

1. Izolația termică primează

O casă bine izolată aduce multe avantaje. Pe lângă economia de curent, obține punctaj superior și pentru alți parametrii fizici și oferă locuitorilor săi confortul termic dorit.

  • §  Cum se comportă diferitele structuri la lipsa căldurii?
  • Doriți să asigurați o răcoare plăcută în timpul valului de căldură din perioada verii?
  • Care dintre care va menține un ambient plăcut și cald pe durata iernii?

Zateplenie domu

2. Greutatea contează

Masívna konštrukcia

Pe durata tuturor măsurătorilor din parcul de cercetare, cele mai bune rezultate au fost obținute de construcțiile masive izolate termic.
Materialele masive, cum ar fi betonul, cărămizile tradiționale, lemnul de mare densitate, prezintă capacitate superioară de acumulare. Pe timpul iernii, acestea pot păstra mai bine căldura, iar pe durata verii, în combinație cu izolația termică, interiorul nu se supraîncălzește.

  • Combinația de cărămidă și tencuială este alegerea perfectă pentru obținerea unui climat interior optim
  • Combinația de beton și tencuială asigură proprietăți acustice bune și împiedică formarea smogului electric
  • Lemnul masiv oferă condiții acustice bune în încăpere și reglează climatul interior

3. Valorile interioare contează

Uneori, încălzirea și ventilarea corectă nu sunt suficiente pentru menținerea unei umidități optime. Pereții cu tencuială formează o zonă extinsă care, dacă selecția materialelor este corectă, ajută la reglarea umidității în interior, fără mari abateri. 
Totul depinde de capacitatea materialului de a absorbi umiditatea reziduală și de a o returna, în cazul unei umidități insuficiente.
Tencuiala de interior Baumit Klima, cu grosim de 2 cm, ajută semnificativ la reglarea umidității aerului interior și reduce riscul apariției unor organisme dăunătoare sănătății umane. Oamenii se simt cel mai bine dacă umiditatea aerului se păstrează în intervalul 40 - 60 %.

Kvalitné vnútorné materiály