Secretul fațadelor în culori inchise
star_border

Secretul fațadelor in culori inchise

Culorile intense sunt o tendință care prezintă o adevărată provocare pentru producătorii de materiale. Cu Baumit, acum puteți combina ideile colorate ale unui arhitect, proiectant sau investitor cu cererile ridicate privind eficiența și calitatea unui material cu o durată lungă de viață.

Motivul supraîncălzirii fațadelor

Nuanțele întunecate atrag radiațiile solare, astfel având loc o supraîncălzire nedorită a suprafețelor. Coeficientul de reflexie a luminii, HBW, este valoarea de referință a luminozității.  Pentru a înțelege mai bine, culoarea albă prezintă valoarea HBW 100, ceea ce înseamnă că se reflectă 100 % din lumină. Din contră, culoarea neagră absoarbe toată lumină, astfel încât prezintă valoarea de reflexie 0. Prin urmare, radiația solară absorbită generează încălzirea suprafețelor.

Termoizolația protejează casa și previne pierderile de caldura către exterior. De cealaltă parte, împiedică pătrunderea energiei solare către interior.

Supraîncălzirea fațadei poate conduce la daune ale tencuielii și apariția fisurilor.

Răcirea fațadei

O mână de ajutor a fost dată de producătorii de pigmenți, care au introdus pe piață pigmenți reci speciali, care absorb mult mai puține radiații solare, iar suprafața acestora este mai rece.
Cum s-a obținut acest lucru?

Radiațiile solare sunt formate dintr-o serie de componente, invizibile ochiului. Cu toate acestea, producătorii au fost atrași în principal de componenta de infraroșu, care creează căldură. În urma investigațiilor efectuate de-a lungul mai multor ani, au reușit să dezvolte pigmenți, care au capacitatea de a reflecta mai multă energie solară.

Tencuieli și vopsele Baumit pentru fațade

Tencuielile și vopsele de fațadă Baumit folosesc pigmenți de generație nouă. Pentru o mai bună orientare, nuanțele de culori sunt marcate cu coeficientul TSR, care a înlocuit coeficientul HBW. TSR este coeficientul de reflexie solară totală, care caracterizează abilitatea fațadei de a reflecta toate componentele radiației solare.

Încercările și experiența au dovedit că, prin utilizarea pigmenților reci, se poate reduce temperatură fațadei cu peste 10°C. 

Reguli mai simple

La alegerea vopselei pentru fațadă, vă veți putea orienta mai ușor. Pentru fațadele izolate termic, se aplică reguli simple. Pentru izolația termică obișnuită, puteți utiliza toate nuanțele de culori cu TSR peste 25, fără limitare.

Ce se întâmplă cu nuanțele mai închise?

În acest caz, nu sunteți limitat în model. Trebuie să luați în considerare costuri mai ridicate pentru selecția corectă a materialului și realizării. De asemenea, în acest caz, materialul izolant nu joacă niciun rol. Puteți folosi vată minerală sau polistiren.

Trebuie să aplicați materialului izolant un strat dublu de consolidare prin intermediul unui material flexibil de adăugare și căptușire, sau să aplicați un strat cu material special dispersiv de căptușire, consolidat cu fibre. În acest caz, veți primi drept bonus un alezaj de fațadă rezistent la deteriorări mecanice.


Tmavé fasády

Vopsirea fațadei în nuanțe de culori cu TSR < 20

Termoizolare cu sistemul Baumit open
Strat dublu de masă de șpaclu: 2x (Baumit openContact + openTex)
Grosimea totală a stratului de consolidare: 5 ‑ 6 mm

Termoizolare cu sistemul Baumit Star 
Alt. 1: Strat dublu de adeziv: 2x Baumit StarContact White sau StarContact + StarTex
Grosimea totală a stratului: 5 ‑ 6 mm
Alt. 2: Strat standard de masă de șpaclu: 1x Baumit StarContact 

Termoizolare cu sistemul Baumit Star

Strat dublu de masă de șpaclu: 2x Baumit StarContact White sauStarContact + StarTex). Grosimea totală a stratului: 6 ‑ 7 mm

Tmavá fasáda