Find the perfect color for your facade
Get the appLa selecția tencuielii de fațadă, trebuie să luăm în considerare nu doar prețul. Unul dintre cei mai importanți parametrii este sustenabilitatea pe termen lung și curățenia de lungă durată a fațadei.
Fațada clădirii nu trebuie doar să îndeplinească proprietățile de bază, cum ar fi, spre exemplu, protecția împotriva frigului, zgomotului, umidității, ci trebuie să întrunească și cerințele estetice și optice. Funcția fațadei este una permanentă, la fel cum pielea este expusă permanent unor diverse efecte ale mediului extern, și ca urmare a acestor efecte, se contaminează.
Prin intermediul proiectului „Tratarea suprafețelor curate“, coborâm până la nivelul unui fir de păr uman, ceea ce înseamnă că pătrundem în sfera particulelor foarte mici ale atomilor și moleculelor. Elementele de bază ale acestei tehnologii sunt nanoelementele (fiecare dintre acestea sunt mai mici de 100 nm). Construcția vizată a materialelor, la nivel atomic, precum și utilizarea efectelor speciale care au loc la o scară atât de redusă deschide o oportunitate pentru numeroase noi posibilități, aproape în toate sectoarele de științe ale naturii, cum ar fi sectorul energetic, IT, medicina sau farmacia. Nanotehnologiile permit, de asemenea, dezvoltarea unor noi materiale de construcții și îmbunătățirea celor originale. Nanoparticulele nu se pot observa; cu toate acestea, avem dovezi ale existenței acestora în cel mai pozitiv mod, sub forma unor soluții de durată noi și mai eficiente, folosite din ce în ce mai des în practica construcțiilor.
Nanotehnologia are ca scop crearea, cercetarea și exploatarea structurilor de foarte mici dimensiuni. Cuvântul „nano” derivă din limba greacă și înseamnă „pitic”. Experții și presa consideră nanotehnologia drept tehnologia-cheie a secolului 21. În loc de „mai înalt și mai mult”, motto-ul este „mai mic, din ce în ce mai rapid”.
Un nanometru (nm = 1 milionime dintr-un milimetru) corespunde cu aproximativ o zecime dintr-o miime a grosimii unui fir de păr uman, astfel că ne aflăm deja în sectorul particulelor ultramici de atomi și molecule. Elementele de bază ale acestei tehnologii sunt nanoparticulele (una este mai mică de 100 nm). Proiectarea vizată a materialelor la nivel atomic, precum și utilizarea fenomenelor speciale care se produc la această scară minusculă, deschid o serie de noi posibilități aproape în toate sectoarele de științe ale naturii, cum ar fi energia, mediul înconjurător, IT, medicină sau farmacie. Nanotehnologiile permit, de asemenea, dezvoltarea noilor materiale de construcții și perfecționarea celor originale. Nanoparticulele nu se pot observa, dar putem observa manifestarea acțiunilor acestora la modul cel mai pozitiv, sub forma unor soluții noi, mai eficiente, superioare calitativ și mai durabile, folosite preponderent în industria de construcții.
Suprafața structurată a tencuielii obișnuite creează condiții pentru depunerea prafului, care este o substanță nutrientă pentru diferite microorganisme.
Suprafața microscopic netedă protejează fațada împotriva depunerii impurităților și este prima cerință prealabilă pentru păstrarea unui aspect curat.
The Baumit Nanopor Top surface is microscopically smooth and it has so-called "nanoporous" structure. Those nanopores are too small for small organic as well as for inorganic particles of impurities which, for this reason, cannot „settle" firmly on the surface. Moreover, the low electrostatic charge does not attract impurities, and thereby it allows the facade to resist pollution more effectively. By the effect of forces of nature (such as e. g. wind, rain, snow, effect of UV radiation and thermal changes), release of impurities from the facade occurs. Thanks to the self-cleaning ability, the facade remains naturally clean and steadily beautiful.
Tencuielile cu grad ridicat de respingere a apei utilizează efectul unei tensiuni de suprafață puternice în stropul de apă, care, sub forma unei mici biluțe, prezintă un contact minim cu suprafața tencuielii. Fațada este spălată prin intermediul apei rapid împroșcată, dar nu în locurile protejate de ploaie – sub balcoane, cornișe și construcții proeminente.
Baumit Nanopor Top, mulțumită stratului său hidrofilic scăzut de pe suprafața tencuielii, operează pe baza unui principiu complet nou. Conține nanopori care absorb umiditatea și scad tensiunea de suprafață din stropul de apă. Această apă pătrunde în stratul superior al tencuielii și, la vaporizare repetată, exercită presiune asupra impurităților captate pe tencuială. Nanoporii sunt activi în re-angrenarea regimului optim de umiditate nu doar în contact cu apa de ploaie, dar și cu umiditatea din aer.
Un strop de apă pe suprafața de respingere a apei a unei tencuieli standard
Un strop de apă pe suprafața hidrofilică a tencuielii Baumit NanoporTop
Fotocataliza este un proces de descompunere chimică a substanțelor organice la apariția luminii solare.
Pentru ca această reacție să aibă loc, în structura substanței se va integra un catalizator cu oxid de titan (TiO2), care este activat prin acțiunea radiațiilor solare ultraviolete. Mulțumită unui nou catalizator și puterii unice a luminii, Baumit Nanopor obține acum un efect nou, ulterior și foarte eficient de autocurățare pentru o fațadă strălucitoare, superbă și de durată.
Dacă aplicăm procedura fotocatalizei pe tencuială sau vopsea, cu ajutorul acesteia, vom obține descompunerea impurităților care s-au depus cu succes pe suprafața acestora.
Un alt factor important este că bacteriile, algele, ciupercile și alte organisme microbiologice se degradează sub influența fotocatalizei!
Impuritățile și algele rămân pe suprafața fațadei în formă inactivă, de unde ploaia, umezeala, soarele, vântul și fluxul de aer sunt îndepărtate. Prin urmare, forțele naturii ajută la păstrarea fațadei curate. Tratarea suprafețelor tradiționale se realizează pe bază chimică, iar aceste substanțe sunt spălate gradual din suprafață, pierzându-și astfel eficiența. Noua metodă unică de protecție împotriva poluării organice, pe baza fotocatalizei, este sustenabilă din perspectiva protecției mediului și, în același timp, reprezintă o garanție a unei fațade curate pe termen îndelungat cu întreținere minimă și cerințe de reînnoire pe durata ciclului său de viață.
Baumit a proiectat sisteme de fațade calitative, durabile și cu ciclu de viață îndelungat de-a lungul deceniilor de dezvoltare. Cu toate acestea, fațada este supusă unei poluări și influențe climatice continue, iar aspectul acesteia se modifică în timp. Pentru a păstra aspectul plăcut al clădirii, este necesar ca, după câțiva ani, fațada să fie restaurată vizual, tratată cu vopsea nouă, care bineînțeles, atrage după sine costurile aferente (cum ar fi materialele, lucrările, schelăria).
Mulțumită proprietăților excelente ale Baumit NanoporTop, fațada rămâne cel puțin de două ori mai curată și mai frumoasă decât de obicei, economisind costuri de întreținere și aplicarea de noi straturi de acoperire. La renovarea fațadelor, fațada Baumit NanoporColor este soluția ideală pentru restaurarea suprafeței izolației termice și sistemelor de tencuieli mai vechi, în special în cazul contaminării suprafețelor cu microorganisme.
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Privacy Policy